wp5ac29ddd.png
wpf42679ec.png
In deze cursus zijn zowel eigen teksten als teksten uit bestaande literatuur gebruikt. Tevens wordt soms gebruik gemaakt van gegevens van internet. Hierbij zijn soms ook de internet adressen gegeven, maar hierbij dient opgemerkt te worden, dat ze inmiddels niet meer geldig hoeven te zijn. Het is trouwens sowieso handig tegenwoordig om van het welbekende programma “Google” gebruik te maken om meer over een bepaald onderwerp te weten te komen. Garantie voor de juistheid van deze informatie is er echter nooit. Bij het zoeken naar informatie zult U vermoedelijk ook vaak gegevens tegenkomen die via Wikipedia naar buiten komen. Wikipedia kan een heel handige bron van gegevens vormen, maar dat wil nog niet altijd zeggen dat de informatie via Wikipedia verkregen altijd juist is. Als het even kan meerdere bronnen raadplegen (waarbij ook dient te worden opgemerkt dat er van elkaar overgenomen materiaal circuleert).

Deze minicursus  is opgemaakt met het gratis Desk Top Publishing programma “Page Plus SE” 1.0 van Serif en Page Plus 9.
Voor publicatie op internet is gebruik gemaakt van de gratis programma’s Serif WebPlus SE, SmartFTP en FileZilla.
De tekeningen, afbeeldingen en foto’s  zijn gemaakt met Paint van Windows XP, Graphic Works screendumps, Paint.net, internet , Adobe Photoshop Elements, PDF creator en de camera van een mobiele telefoon.

Bronnen van oudere teksten zijn o.a. Prisma pocket 509 “Elektriciteit & Elektronica” uit 1961 door F.J.M. Laver, Jongens transistor boek, 4e druk juli 1968 uitgeverij Kluwer.
Oudere teksten zijn gescand en in voor de tekstverwerker te bewerken tekstformaat omgezet m.b.v. Optical Code Reading.

Soms gaan we van oude technieken uit omdat vandaaruit nieuwe technieken beter te begrijpen zijn. Met name de ouderwetse buis komt aan de orde.

De belangrijkste, maar ook het moeilijkst te begrijpen component in de elektronica van anno 2008, is de TRANSISTOR. Vandaar dat we in deze cursus de transistor een aantal keren tegenkomen en bekijken. De DIODE, waar de transistor uit ontwikkeld is, komt ook ruim aan bod. De CHIP, die op zijn beurt weer ontwikkeld is uit de transistor, neemt in de hedendaagse elektronica een prominente plaats in. Bijna iedereeen kent ze tegenwoordig: de microprocessor, geheugens, ...., Deze componenten zijn allemaal chips met daar omheen meestal een behuizing.

Deze cursus is in eerste instantie bedoeld voor mensen die gewend zijn met computers om te gaan en minstens wel eens een moederbord gezien hebben. Maar ook voor mensen die deze achtergrond niet hebben beginnen we met
wp683b6a7a_0f.jpg
wp09032958_0f.jpg
Over de totstandkoming van deze cursus
bronnen en gebruikte programma’s
wpe972d7db.png
wpefd89ab8.png
wp51711188.png